Xenon Racer is een game gemaakt door 3DClouds, een kleine studio uit Italië, en uitgegeven door het Nederlandse Soedesco. Met Xenon Racer probeert 3DClouds terug te grijpen naar de hoogtijdagen van de arcade racers. All-star Fruit Racing was de eerste game van deze kleine studio, een wat matig ontvangen kart racer, en nu zijn ze dus terug met Xenon Racer. De vraag is echter of het ze gelukt is om met deze race game de honger naar een goede arcade racer te stillen. Want eerlijk is eerlijk, het is alweer veel te lang geleden dat er een goede arcade race game is uitgekomen.

Het jaar is 2030 en de auto’s rijden niet meer, maar vliegen. Er is besloten om een nieuw kampioenschap te houden, uiteraard wel met elektrische auto’s, het is tenslotte al 2030. Er is ook gedacht aan een soort KERS systeem uit de formule 1, maar in dit geval word de boost geleverd door Xenon gas. Het kampioenschap neemt je mee over de hele wereld, naar plaatsen als Miami, Tokyo en Dubai. Er word echter niet gestreden op officiële circuits, maar elke race word verreden op straten circuits.

Een goed begin is het halve werk

Vol goede moed zette ik mijn Xbox One X aan en startte de game op. En dat begon niet goed. Al tijdens het intro filmpje kakte de framerate zo hard in dat ik het filmpje maar snel oversloeg. Na een korte tutorial gespeeld te hebben kwam ik aan in het hoofdmenu. Niet bijster overzichtelijk om eerlijk te zijn. Ik startte de modus Xenon Racing Championship op, de hoofdmodus van de game, en kreeg dat zelfde filmpje van het begin weer te zien. En ook deze keer kakte de framerate weer behoorlijk in. Een goed begin was er niet bij dus, eerder half werk.

En nu we het toch over framerate hebben, er zijn twee opties in de game te vinden. Je kan kiezen tussen de performance optie en de quality optie. De eerste zorgt ervoor dat je game soepeler draait, en de tweede voor mooiere plaatjes. Nu is het niet zo dat wanneer je kiest voor de quality optie dat de game er ineens 10x beter uitziet. Neen, dat zou gek zijn. Het laat sommige aspecten van de game hooguit iets meer glanzen, maar niet echt noemenswaardig. Wat wel noemenswaardig is, is dat wanneer je kiest voor de quality optie je totaal geen performance meer hebt. Holy shit, het leek wel of ik aan het racen was door een fles stroop. Ook hier kakte de framerate volledig in en was de game amper speelbaar. Op de performance optie loopt de game gelukkig een stuk soepeler.

Xenon drifter

Laten we overgaan naar de daadwerkelijke gameplay. IT SUCKS! Zo, da is eruit. De voornaamste race techniek is driften. Door te driften vul je je xenon boost balkje weer bij en kun je dus eerder, en meer, boosten. Uiteraard kom je ook elke soort bocht tegen, van een kleine flauwe bocht tot scherpe doordraaiers, en vergeet vooral de chicanes niet. Als ik met 250 km/h op een kleine flauwe bocht aangestormd kom, dan ga ik er vanuit dat ik dat bochtje ook zonder te driften door kan komen. Aangezien het niet eens een bocht is waar je lekker kan driften. Maar wat blijkt, de raceauto’s in Xenon Racer hebben de grootste moeite om ook maar het kleinste bochtje in te kunnen sturen. Resultaat is dus dat je zo de vangrail in rijd. Wat misschien nog wel triester is, is dat de computer gestuurde tegenstanders er op het zelfde punt uitvliegen!

Alright, diep adem halen, race opnieuw opstarten en nu proberen alles te driften. Bocht 1 t/m 4 gaan goed, eindelijk. Bocht 5 is een chicane, ik zet de drift in naar links en zit klaar om de wagen gelijk de andere kant op te drif….. never mind, ik hang alweer in de vangrail. Nee, ook dat werkt dus niet lekker. De game speelt eerlijk gezegd gewoon niet lekker. Daarbij komt ook nog eens kijken dat een klein foutje direct fataal is. Als je dan al eens aan de leiding gaat, maar je toucheert toch net even dat muurtje, dan is de kans groot dat je direct laatste rijd. En zo makkelijk als je die eerste plek kwijt raakte, zo makkelijk heb je die absoluut niet terug verovert.

Lekkere beats

Er valt ook nog wat positiefs te melden over Xenon Racer. Maar daar heb je eigenlijk de game niet voor nodig. Uitgever Soedesco heeft bij EDM platenlabel Monstercat aangeklopt om de game van een soundtrack te voorzien. Niet dat ik ook maar één artiest ken, en ik had ook nog nooit van Monstercat gehoord, is de mengelmoes van electro, dubstep en house wel een fijne mix om naar te luisteren. Maar in plaats van de game te gaan kopen voor de soundtrack, kun je beter dit YouTube linkje volgen. You are welcome.

De beats zijn dan lekker om naar te luisteren, helaas kan dit niet gezegd worden van al het andere geluid in de game. De announcer is fucking irritant en valt vaak in herhaling. That was a mistake, klinkt het als ik weer eens de muur raak. No shit sherlock. En dan het geluid van de auto’s. Wat the fuck is daar gebeurd? Ten eerste zijn het elektrische auto’s. Je weet wel, dat zijn die auto’s die je pas aanhoort komen in de stad zodra je met je hoofd al door de vooruit ligt. Maar wat blijkt, in 2030 zijn elektrische auto’s niet meer geruisloos, maar maken ze een zeer eentonig raar geluidje. Een irritant eentonig geluidje om preciezer te zijn. Doe je zelf een lol, zet al het geluid uit behalve die van de muziek.

Scifi auto’s

De auto modellen die in de game zitten zien er op zich wel goed uit. Ze hebben een redelijk stoer voorkomen, en zien er gelukkig niet uit als een Prius. Je kunt de auto’s ook tunen met verschillende spoilers, accu’s, banden, kleuren en meer. Niet dat je er überhaupt iets van merkt, maar het gaat om het idee denk ik. Het enige verschil wat je wel opvalt is dat je auto er iets anders uitziet. Daarnaast is de manier waarop je je auto tunend ook niet erg overzichtelijk.

Heb je eenmaal je auto getuned zoals je hem hebben wilt is het tijd om te racen. Zoals gezegd race je alleen op straten circuits. Dat is op zich helemaal geen probleem, straten circuits kunnen ook behoorlijk tof en uitdagen zijn, in andere games. De circuits in Xenon Racer zijn behoorlijk saai. Er zit te weinig variatie in. Of je nu in Dubai aan het racen bent of in Miami, de tracks lijken op elkaar. Tel daar ook nog eens een gebrek aan snelheidsgevoel bij op en het voelt soms of je 10 minuten bezig bent met een rondje, wat in werkelijkheid iets meer als twee minuten is. Met ruim 250 km/h over het asfalt racen heeft nog nooit zo traag gevoeld.

Nintendo Switch waarschuwing

Xenon Racer is verkrijgbaar op elke console en de pc. De game is dus ook verkrijgbaar op de Nintendo Switch. Xenon Racer ziet er redelijk acceptabel uit op de Xbox One en de game draait, als je de juiste setting aan hebt staan tenminste, stabiel. Voor iedereen die alsnog de game wilt kopen na deze review, wat ik me niet voor kan stellen, en dit ook nog eens op de Nintendo Switch wilt doen: NIET DOEN! Het is een schande hoe de game overgezet is naar de Nintendo Switch. Een visuele downgrade van jewelste. De game ziet er uit alsof het op de Gamecube uitkwam. Daarnaast draait de game bar slecht. Met een maximum van 25fps is het echt een schande dat de game op de Nintendo Switch is uitgekomen.

Conclusie

Ben je opzoek naar een goeie arcade racer? Zoek vooral nog even verder. Xenon Racer is niet die arcade racer waar je naar opzoek bent. Er klopt gewoon niks van de hele game. Er is te veel ingezet op het driften, en de rest is vergeten wat belangrijk is bij racen. Met de nodige performance problemen en de onhandige menu’s is spelen an sich al een hele uitdaging. En dan is er ook nog de Nintendo Switch versie, die helemaal om te huilen is, en je hebt een game die het niet waardig is om gespeeld te worden. Als Xenon Racer een budget titel was geweest, maximaal 20 euro, dan had ik het persoonlijk een stukje minder erg gevonden. Maar Xenon Racer kost je gewoon 50 euro en dat zijn er 60 te veel! Ooh ja, de soundtrack van Monstercat is wel chill, had ik dat al gezegd?

SCORE
35
Lezer beoordeling0 Stemmen
0
HOT!
Soundtrack van Monstercat
De auto's zien er best cool uit
NOT!
De rest
De Nintendo Switch versie
35
SCORE
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x