Onlangs hebben wij de nieuwe Philips Evnia 34M2C8600 mogen ontvangen, een 34-inch gebogen QD OLED-gamingmonitor. OLED-gamingmonitoren kunnen ontzettend mooie beelden produceren, dankzij hun oneindige zwarttinten en heldere kleuren. Bovendien kunnen deze soepele spelprestaties leveren samen met superieure bewegingskwaliteit zonder dat er superhoge framesnelheden nodig zijn.
De Philips Evnia 34M2C8600 brengt de beste technologieën van OLED en LCD met zich mee. Het is een OLED-paneel welke een resolutie van 3440×1440 (WQHD), kent. De pixels zijn zogenoemd self-emitting, en kunnen zich dus afzonderlijk in- en uitschakelen om perfecte zwarttinten op het scherm te tonen. Hierdoor krijg je een opvallend mooi contrast voorgeschoteld, welke best indrukwekkend te noemen is.
Daarnaast heeft Philips er een Quantum Dot-laag aan toegevoegd. Deze techniek kennen we natuurlijk uit de LCD-wereld, en dit zorgt voor twee belangrijke zaken. Zo verhoogt het de lichtopbrengst en wordt het kleurengamma verbreedt. De monitor krijgt dan ook een DisplayHDR 400-certificering en kleine details kunnen dan ook zo helder worden als 1000 nits. De grotere verbetering is echter kleur en Philips dekt meer dan 108% van DCI-P3, wat dus inhoudt dat deze monitor een superieure beeldkwaliteit aflevert in het kleurenspectrum. Naast gamen is deze monitor dus ook zeer geschikt voor productieve taken, zoals video- en fotobewerking.
Opvallende verschijning
We heten natuurlijk niet voor niets StarGamers, en testen een monitor als de 34M2C8600 dan natuurlijk ook of deze geschikt is om mee te gamen. Over het algemeen ben ik altijd zeer onder de indruk van hoe OLED-panelen presteren qua gaming, en met de 34M2C8600 is dat niet anders. OLED’s leveren vloeiendere bewegingen vanaf lagere framerates dan LCD-panelen, en ze hebben geen overdrive of andere technologieën nodig om dit te kunnen bewerkstelligen. De 34M2C8600 kent een refreshrate van maximaal 175 Hz en ondersteund Adaptive-Sync waardoor er gebruik gemaakt kan worden van FreeSync- en G-Sync-standaarden alsmede VRR-compatibele consoles. De HDMI-poorten zijn beperkt tot 100 Hz, maar je kunt de volledige 175 Hz gebruiken via de DisplayPort of USB-C poort die de monitor kent. De 32M2C8600 is niet officieel gecertificeerd door Nvidia, maar ondersteund de G-Sync technologie wel.
De 34M2C7600 is sowieso een opvallende verschijning, zo kent de monitor AmbiGlow-verlichting, wat zorgt voor een meer immersieve ervaring tijdens het gamen. De monitor zelf is opvallend gestileerd in wit, om zo het onderscheid te maken in de zee van zwarte schermen waar we zo aan gewend zijn. Het paneel is zwaar, dus wees voorzichtig bij het uitpakken van de doos, want je wilt die glanzende schermcoating niet beschadigen. De basis wordt op de staander geschroefd en vervolgens klikt de standaard in een slanke fitting. Dit is misschien het enige zwakke punt van de monitor, omdat het een wel een beetje wiebelig komt te staan. Toch lijkt het stevig genoeg voor de langere termijn, en de rest van de componenten zien en voelen gewoonweg stevig aan. De meegeleverde kabels zijn allemaal wit en de voeding is intern, dus je hoeft geen verstopplek te vinden voor een grote baksteen van een voeding.
AmbiGlow all the way!
De 34M2C8600 kent dus een glanzende glanzende schermcoating, welke niet zo glanzend is als een typische OLED-TV, maar het pikt wel meer reflecties op dan een LCD-scherm. Desalniettemin is het niet zo moeilijk om een goede plek voor de monitor te vinden, tenzij je hem in de buurt van een zonovergoten raam hebt staan.
De rand is vlak en relatief smal, met de witte plastic achterkant net zichtbaar aan de voorkant. Een zilveren sierstrip aan de onderkant zorgt voor een sjiekere en premium uitstraling. Als je de AmbiGlow-lampjes aanzet, werpen ze een zachte gloed op je bureaublad. Achterop de monitor zitten nog meer lampjes, waar een veelheid aan effecten en kleuren mogelijk is. De gloed rond en achter het scherm verhoogt de perceptie van scherpte en contrast, waardoor de ervaring veel rijker wordt als je met deze monitor een game speelt.
De standaard is zeer solide en gemaakt van gegoten aluminium. De basis is ook van metaal met een plastic omhulsel. Het pakket is goed gebouwd, al is voelt dus het het bevestigingspunt van het paneel een beetje wiebelig en broos aan. Met de standaard krijg je een hoogtebereik van 150 mm en is de monitor 20 graden te draaien en tot maximaal 20 graden te kantelen.
Philips heeft niet beknibbeld op de geluidskwaliteit van de 34M2C8600. Een paar luidsprekers van vijf watt zijn geïntegreerd welke ook DTS kent. Het geluid klinkt goed en vol, en het gaf mij zelfs een gevoel of het zelfs surround was. De speakers kennen niet veel bass, maar ze spelen luid zonder enige vervorming.
Je vindt op de monitor twee HDMI 2.0-ingangen en één DisplayPort 1.4 terug. Een USB-C-poort ondersteunt randapparatuur, opladen en biedt een extra DisplayPort 1.4. USB 3.2-poorten zorgen ervoor dat je meerdere bronnen met één toetsenbord en muis kunt bedienen. Dit is allemaal programmeerbaar in het On Screen Display (OSD). Voor diegene die liever met een koptelefoon werken, kent de monitor ook een 3,5 mm-aansluiting.
Extraaaaaaaas
Het OSD van de 34M2C8600 wordt opgeroepen door op een kleine joystick te klikken achter de monitor. Het menu is overzichtelijk ontworpen en kent zeven submenu’s en statusinformatie aan de onderkant.
De 34M2C8600 heeft in totaal 10 beeldpresets die geschikt zijn voor verschillende soorten games, maar de beste keuze is toch wel de standaardmode. Deze komt namelijk het dichts in de buurt van de markering voor grijswaarden, gamma en kleur.
Gaming-opties omvatten Adaptive-Sync, DarkBoost, Sharp Shooter-mode (een zoomvenster voor snipers) en een toffe crosshair functie. Bij het laatste kun je desgewenst een gekleurd vizier over je scherm zetten, of “Smart Crosshair” inschakelen waardoor de kleur van het vizier veranderd om het in contrast met de achtergrond te houden. Het is altijd zichtbaar, ongeacht wat er in het spel gebeurt. Dynamic DarkBoost varieert low-end gamma om schaduwdetails zichtbaar te houden. Omdat de 34M2C8600 behoorlijk diepe zwartwaardes kent, wil je dit misschien wel inschakelen om te voorkomen dat je wordt verrast door vijanden op donkere plaatsen. Sharp Shooter creëert een venster in het midden van het scherm met extra vergroting, zoals een sluipschuttervizier.
Ook kent de monitor OLED Panel Care, welke verschillende opties heeft om inbranden van het paneel tegen te houden. Inbranden is iets wat kan gebeuren op alle OLED-televisies of monitoren, maar de afgelopen jaren komt dit nauwelijks meer voor omdat de techniek zoveel is verbeterd. De 34M2C8600 kent diverse opties, zoals orbiter, welke het beeld ongemerkt verschuift om te voorkomen dat statische foto’s te lang dezelfde pixels laten zien, waardoor inbranding kan gebeuren. Screen Saver dimt het beeld na een paar minuten inactiviteit. Pixel Refresh kan om de paar uur worden uitgevoerd in de stand-by modus van de monitor om het paneel in topconditie te houden.
Verwennerij
Gamers die al eerder met gamingmonitoren in aanraking zijn geweest, weten dat deze ons behoorlijk kunnen verwennen. Refreshrates van 360 Hz zijn geen uitzondering meer en veel 240 Hz-schermen maken het moeilijk om terug te gaan tot onder de 200 fps. Maar om eerlijk te zijn is het bij een OLED-monitor, zelfs bij slechts 175 Hz, pure verwennerij wat je voorgeschoteld krijgt.
We kunnen de voordelen van OLED natuurlijk blijven benadrukken. Het oneindige contrast aan kleuren en zwarttinten zijn ongelooflijk, en de beeldkwaliteit is gewoonweg superieur. Mini LED komt misschien wel in de buurt, maar OLED blijft het beste wat je qua beeld kunt krijgen, en de 34M2C8600 is hiervan een prachtig voorbeeld. SDR-games zoals Tomb Raider zouden bijna door kunnen gaan voor een HDR-game. Sterker nog, het ziet er op deze monitor zelfs beter uit dan HDR-games die worden gespeeld op een LCD die dit ondersteund. Maar HDR is waar het echte plezier begint. Ik heb uren Doom Eternal gespeeld omdat de 34M2C8600 gewoon alles perfect op het beeld weet te toveren. Het ziet er verbluffend uit op deze WQHD moniter, zelfs genoeg om te zweren dat het Ultra HD is. De pixeldichtheid is 110ppi wat potentieel scherper oogt, en wat nog eens versterkt wordt door het geweldige OLED-contrast van de 34M2C8600.
Hoewel de 34M2C8600 een paneel heeft van 175 Hz, weet het elke beweging vlijmschep over te brengen, Daarnaast is ghosting ook compleet afwezig en ziet alles er vloeiend uit zoals het hoort. OLED schermen staan er ook om bekend dat zij een hele lage inputlag hebben, en ook dat is goed te merken met deze monitor. De diverse potjes Warzone, Overwatch 2 en Fortnite speelden gewoon ontzettend lekker weg. De 34M2C8600 doet gewoon perfect zijn werk.
Ook voor de productiviteit is de 34M2C8600 een geweldige keus. De paneelcurve is gewoon goed, en niet te krom. Hierdoor is het een fijne monitor om mee te werken, en het kent geen beeldvervorming in op tekst gebaseerde apps zoals Word of Excel. Foto’s en video’s spatten van je scherm dankzij het OLED-contrast. Het laat tekst extra goed opvallen en verhoogt de scherpte tot waar je, nogmaals, zou zweren dat het 4K is.
Conclusie
De Philips Evnia 34M2C8600 is wellicht de meest ideale gaming-monitor. Ondanks dat de monitor rond de € 1.300 kost, krijg je er wel heel veel voor terug. Het kent een verbluffend SDR- en HDR-beeldweergave, een slick uiterlijk en is een echte eye-catcher op je bureau. De extra functies zoals AmbiGlow zorgen voor een immersieve ervaring, waar je zeker veel plezier van hebt. Met de 34M2C8600 wordt het spelen van games een nog verslavendere ervaring.