Op vrijdag 17 februari waren Rowdy en Flloyd in onze hoofdstad bij de premiere van de Nintendo Switch, de opvolger van de Wii U. De Switch is een mooi stukje hardware met als belangrijkste kenmerk dat je gemakkelijk kunt ‘switchen’ tussen vanaf de bank gamen op je TV en op het ingebouwde schermpje als je zit te kakken. Het apparaat verschijnt op 3 maart en gaat bij Nederlandse verkopers rond de 330 euro kosten.
Wij mochten in W Amsterdam, net achter de Dam, eindelijk de Nintendo Switch zelf vasthouden. Na ons verlekkerd te hebben aan de vele beelden van Nintendo, moeten we zeggen dat de Switch op het eerste gezicht een top console is. Met de Switch in zijn dock speel je relaxed, hangend op de bank, op je televisie, maar vooral als handheld laat de Switch zijn capaciteiten zien.
Heerlijk, helder en crispy!
Het eerste wat opvalt is dat het schermpje super crisp is. Het 720p touchscreen is scherp, helder en heel duidelijk. Dat het geen 1080p is, valt totaal niet op door de grootte van het beeld. Het apparaat ligt verder lekker in de hand. Het gewicht is prettig, en ondanks dat het redelijk rechttoe rechtaan vierkant is, houdt het prettig vast. De knoppen, triggers en sticks zitten op de goede plek en het speelt op die manier gewoon lekker weg.
Volgens Nintendo is het grote voordeel van de Switch natuurlijk dat je thuis aan het gamen bent op je TV. Ineens merk je op dat je weg moet en kun je de Switch gewoon uit zijn dock trekken. Zo is het mogelijk om in de bus, trein of zelfs het vliegtuig lekker verder te spelen. Of je jezelf dat ziet doen is natuurlijk de vraag, ik zou niet zo snel pontificaal met de Switch gaan zitten spelen in de bus, maar het wisselen tussen TV en handheld is een soepele ervaring. Het was oprecht indrukwekkend om te zien dat we tijdens het proefspelen van The Legend of Zelda: Breath of the Wild de Switch uit zijn dock haalden en na luttele seconden weer verder konden spelen vanaf het punt waar we gebleven waren. Letterlijk een naadloze switch.
Controllers enzo
Wanneer je de Switch in zijn dock zet, kan je de controllers van je Switch halen om op de TV verder te gamen. Daarnaast is er een losse controller beschikbaar. Deze controller kost los ongeveer €70, en is niet standaard meegeleverd met de Switch. Een stevige prijs, maar het is absoluut een fijne controller. Qua lay-out is deze het meest vergelijkbaar met die van de Xbox One, en qua gevoel eigenlijk hetzelfde verhaal. De Pro Controller, zoals Nintendo de joystick heeft genoemd, is gewoon een degelijke en prima manier om te gamen.
Van de Joy-Con Controllers, de twee kleine units die aan weerszijden aan de Switch zijn bevestigd, wordt wel één setje meegeleverd bij aankoop van de console. Een aanvullend setje kost een kleine €80. De Joy-Cons liggen ook prima in de hand, maar voelen wel een beetje fragiel aan omdat ze zo licht en klein zijn. Bij Arms, het vechtspelletje waar je als het ware boksbewegingen moet maken, moesten de controllers een kwartslag gedraaid worden voordat je ze in de hand nam, maar daar hadden wij steeds de neiging om ze goed te leggen zodat de joysticks onder onze duimen zaten.
De games
Tijdens deze eerste indruk waren zowel Flloyd als Rowdy het overeens dat het apparaat en toebehoren top zijn, het aanbod van games tijdens de release zijn daarentegen wat minder. Tijdens de lancering op 3 maart zijn er volgens de website van Nintendo precies zes games beschikbaar, waarvan je verder op in het artikel een korte indruk krijgt van ons. Andere noemenswaardige titels die gaan verschijnen voor de Nintendo Switch zijn:
– 1-2-Switch (launch)
– Just Dance 2017 (launch)
– Super Bomberman R (launch)
– The Legend of Zelda: Breath of the Wild (launch)
– I Am Setsuna (launch)
– Skylanders Imaginators (launch)
– Snipperclips (launch)
– Mario Kart 8 Deluxe (28-04-2017)
– ARMS (voorjaar 2017)
– Splatoon 2 (zomer 2017)
– Skyrim (herst 2017)
– Super Mario Odyssey (eind 2017)
– Ultra Street Fighter II (onbekend)
– Disgaea 5 Complete (onbekend)
– Dragon Ball XENOVERSE 2 (onbekend)
– Fire Emblem Warriors (onbekend)
– Minecraft (onbekend)
– Rayman Legends Definitive Edition (onbekend)
https://www.youtube.com/watch?v=FMeqp2ZUF6E
Niet al deze games waren te spelen in Amsterdam, maar wel een aantal Nintendo-titels. We delen graag onze ervaringen met jullie.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Dé toptitel hierbij is natuurlijk The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Tijdens het Nintendo Press Event begin juli 2016 mochten Jeffrey en Flloyd die game al testen, maar toen voor de WiiU. In grote lijnen was het dit keer dezelfde demo als een jaar terug, maar dit keer op de aankomende console. Grote grafische verschillen konden we niet snel opmerken met de WiiU versie, maar wij geloven dan ook dat je beide consoles naast elkaar zal moeten zetten om de details te kunnen bekijken. Daarnaast viel het op dat de demo van Breath of the Wild ook niet altijd even soepel liep. Hier en daar een framedrop die duidelijk te merken was, maar hier kijken we maar even doorheen. Een demo versie wil natuurlijk niets zeggen over de uiteindelijke game, dus wij gaan ervan uit dat we dit in de definitieve versie niet tegen gaan komen.
Mario Kart 8 Deluxe
Tja, het is Mario Kart. Het is eigenlijk ook dezelfde game zoals die nu te spelen is op de Wii U, alleen zijn er onder meer vier nieuwe personages en karts toegevoegd. Begrijp ons niet verkeerd, Mario Kart blijft dé ideale partygame en zal altijd een dijk van een racer blijven, maar echt veel is er niet veranderd sinds de versie op de huidige generatie.
ARMS
Verrassend leuk! Mensen deze game zien spelen, doet absoluut geen recht aan de funfactor van dit spel. De bedoeling is om met uitschuifbare armen je tegenstander bont en blauw te meppen, maar het is van belang om tactisch na te denken, geduld te hebben en een opening te zoeken om je tegenstander een optater te geven. Dat loont een stuk meer dan als een wilde om je heen meppen. Rowdy en Flloyd kwamen een stuk warmer uit de boksring dan dat ze er in waren gegaan, ARMS is een vermakelijke en stiekem best inspannende game.
1-2-Switch
Een partygame met verschillende minigames, waaronder het duelleren met revolvers, zwaarvechten of, uiteraard, het melken van een koe. Deed ons een beetje aan Warioware denken, omdat de minigames vrij random kunnen zijn. Ons sprak dit niet zo aan, want wie zou er nou digitaal een koe gaan melken, als je dat ook gewoon in de echte wereld kunt doen?
https://www.youtube.com/watch?v=j7p47TOmicQ
Splatoon 2
De liefste shooter die er is. In teams van vier tegen vier mochten wij het met onze verfroller, supersoaker/sniper of geautomatiseerde verfspuiten tegen elkaar opnemen, met als doel zoveel mogelijk van het level in jouw kleur te veranderen. Vijanden die je tegenkomt, mag je natuurlijk ook gewoon afschieten waarna ze sterven in een ontploffing van verf. Splatoon 2 liep vrij soepel en was een leuke ervaring, en is een kindvriendelijke shooter. Wij vragen ons af of een volwassen publiek zich tot deze game aangetrokken voelt als je op andere consoles ook gewoon Battlefield, Titanfall of Call of Duty kunt spelen.
Snipper Clips
Er was één onopvallend tafeltje, met één Nintendo Switch, waarop dit spelletje te spelen was. Toch hebben Rowdy en Flloyd zich behoorlijk vermaakt met deze puzzelgame. Het idee is dat je allebei één figuurtje hebt, en dat je de ander bij kunt knippen. Op die manier moet je bepaalde vormen maken die in een patroon passen, of kan je puzzels oplossen die anders onbereikbaar lijken. Simplistisch, maar samen met een maat echt wel leuk. Ps.: je hebt de mogelijkheid om elkaar te fucken door de ander steeds volledig aan gort te knippen.
Potentie allom, maar toch teleurstellend …
Nintendo heeft ons enorm gastvrij ontvangen en het evenement was tiptop geregeld. We mogen rustig de conclusie trekken dat de Nintendo Switch een topconsole wordt, door de toegankelijkheid en uitstekende kwaliteit, vooral van het scherm in handheld-modus. De Switch biedt Nintendo qua hardware een goede mogelijk weer een grote speler op de markt te worden, na de tegenvallende verkoop van de Wii U. Echter, er is één grote MAAR.
De launch line-up is flinterdun. De grote naam is natuurlijk The Legend of Zelda: Breath of the Wild, maar die verschijnt ook voor de Wii U. Mario Kart 8 Deluxe had ook zo’n grote titel kunnen zijn, maar op een paar kleine verschillen na is die hetzelfde als de versie van de huidige generatie. Pak ‘m beet een Skyrim of Rayman Legends zijn uitstekende games, maar wel games die al jaren geleden het levenslicht hebben gezien op andere consoles.
Tot slot
Zoals het er nu uitziet gaat de Nintendo Switch echt floreren als er meer topgames verschijnen, en bij de consoles van Nintendo komen die vaak van de eigen hand van onze Japanse vrienden. Een nieuwe Super Smash, een volledig nieuwe Mario Kart, dat soort games. Dat heeft de Switch nodig, maar zoals het er nu uitziet gaan dergelijke titels dit kalenderjaar niet meer uitkomen. In het kort: potentie = hoog, aanbod = onvoldoende.
Als laatste wat technische feitjes over de Nintendo Switch op een enorm overzichtelijk rijtje:
– De Switch beschikt over een 6.2” (da’s een doorsnede van bijna 16cm) 720p touchscreen met een resolutie van 1280×720
– Heeft 32GB interne opslag, uitbreidbaar via MicroSD
– De batterij gaat afhankelijk van de game die je speelt drie tot iets meer dan zes uur mee.
– De controllers aan de zijkant van de switch zijn afneembaar en het apparaat kan als een fotolijstje worden neergezet, waarna je draadloos kunt spelen
– Door het apparaat in het dock te plaatsen, wisselt de game naar je TV, waar je in 1080p verder kunt spelen.
– De Switch verbindt via 5GHz verbinding met je draadloos internet, maar via een USB-dongel is het ook mogelijk de console bekabeld het internet op te sturen.
Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de Switch, als je alle ins en outs van de hardware wil weten, verwijzen we je graag door naar onze collega’s van Tweakers.