Vandaag heeft de rechter in de Amerikaanse rechtszaak tussen Microsoft en de FTC (Federal Trade Commission) uitgesproken dat de overname van Activision Blizzard niet mag worden geblokkeerd.
De FTC spande eerder al een kort geding aan tegen Microsoft, om zo de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard door Microsoft tegen te gaan. Rechter Jacqueline Scott Corley oordeelde vandaag dat de overname door mag gaan, en Microsoft dus het bedrijf over mag nemen.
Corley zei tijdens het oordeel dat Microsofts overname van Activision wordt beschreven als de grootste overname in de tech-geschiedenis en dat dit wel streng toezicht vereist. Dit heeft zich al uitbetaald doordat Microsoft in zowel schrift, publiekelijk als in de rechtszaal heeft beloofd dat Call of Duty tien jaar lang op PlayStation zal blijven verschijnen.
Tevens heeft Microsoft een afspraak gemaakt met Nintendo om Call of Duty naar de Nintendo Switch of een opvolger te brengen. Er zijn ook afspraken gemaakt waarmee de content van Activision voor het eerst op diverse cloudgaming-services zal verschijnen.
De FTC gaf in de rechtzaak aan dat de overname van Activision Blizzard negatief uit zou pakken voor consumenten, maar volgens de rechter is juist gebleken dat door deze deal juist meer consumenten in aanraking gaan komen met Activision Blizzard-games.
Voordat de overname werkelijk plaats kan vinden en afgerond kan worden, zal Microsoft eerst nog het Britse CMA (Competition and Markets Authority) zien te overtuigen. De Britse waakhond keurde eerder namelijk de overname af. Op 28 juli aanstaande zou er een zitting plaatsvinden waarbij Microsoft in hoger beroep zou gaan tegen de Britse blokkade. De meeste andere toezichthouders in de wereld, waaronder de Europese Commisie hebben de overname al goedgekeurd.
Activision Blizzard is bekend als bezitter en uitgever van IP’s als Call of Duty, Crash Bandicoot, Diablo en Tony Hawk’s Pro Skater. Microsoft zal 68,7 miljard dollar betalen voor de overname van het bedrijf.