LEGO, je houdt ervan of juist helemaal niet. Voor de gelegenheid hebben wij een LEGO expert om advies gevraagd, en laat dit nu de enige echte freestyle producer / DJ Royal S zijn. Als een malle is hij aan de slag gegaan met digitale blokjes om jou te vertellen of de game nu werkelijk de moeite waard is.
Op de luie zondag nog even je oude dozen vol met LEGO van zolder halen en zonder pardon over je laminaat storten. De instructie boekjes aan de kant en je fantasie de vrije loop laten. Met LEGO worlds probeert de uitgever hetzelfde nostalgische gevoel terug te brengen, zonder dat je met je blote poten op een tyfusblokje stapt.
FREEDOM!
Waarin de standaard LEGO game vaak de grote lineaire lijn volgt van de film waarop deze is gebaseerd, gaat LEGO met Worlds frontaal Badr Hari op deze regel. Zodra je de game opstart word al snel duidelijk dat er niet echt een verhaal in zit, je begint namelijk als astronaut die een noodlanding moet maken op een eiland. Een noodlanding betekend natuurlijk een kapot ruimteschip, en die zul je moeten repareren.
Voordat je echt kunt beginnen met bouwen zul je merken dat je eerst bepaalde gereedschappen moet ontgrendelen voordat je überhaupt iets kunt bouwen. In elke wereld kun je een of meerdere handige tools vinden die je kunt gebruiken om te bouwen. Hoe je ze moet gebruiken word vaak uitgelegd door middel van simpele quests die je moet doen voor de eilandbewoners. Voor elke quest die je voltooid ontvang je een gouden blok, en die gouden blokken heb je weer nodig om je ruimteschip te repareren, zodat deze verder gelegen werelden kan bereiken.
Slopen, verven, kopieren!
Naarmate je jezelf steeds verder in het LEGO universum werkt, unlock je steeds meer tools die helpen bij het bouwen van jouw droomwereld. Zo heb je een tool waarmee je met één knop een gehele berg de moeder kunt neuken, een verftool waarmee je jouw bouwwerk in alle kleuren van de regenboog kunt spuiten, een bouwtool waarmee je muren kan bouwen waar Donald Trump ‘U’ tegen zou zeggen, en heb je nou zoiets van: “Oh! Dat is nog eens een mooi schuurtje!” dan kun je die gemakkelijk kopiëren met je copytool.
Kunnen wij het maken? NOU EN OF!
Maar wat is nou de charme van een open world LEGO game? precies, het bouwen! Werkelijk alles waar je ooit van gedroomd hebt is mogelijk, wil je een boomhut? Dan bouw je een boomhut! Kun je kastelen bouwen? Ja, je kunt kastelen bouwen! Een gigantische dildo van 400 meter hoog? Oh jazeker, want dat kan allemaal, in LEGO worlds.
Tenzij je als een of andere doorgewinterde ‘emo’ liever alleen bouwt, raad ik je toch aan om deze game samen te spelen. Dus trek je mattie die ook in zijn kinderperiode is blijven hangen aan de arm en ga samen aan de slag om jullie droomwereld te verwerkelijken!
Doorbijten.
Hetgeen waar ik persoonlijk moeite mee had, is het feit dat er ontzettend veel herhalende aspecten in de game zitten. En dan met name bij de quests. Kopieer dit, kopieer dat, verf zus, verf zo, maak hier een gat, maak daar een berg, fix mijn huis, sloop mijn huis. Dit zou niet zo heel erg zijn als het niet zo veel impact had op de gameplay, maar je zult dus echt quests moeten voltooien om verder te kunnen reizen. Ook is soms niet helemaal duidelijk wat je precies moet doen, waardoor je al snel gefrustreerd raakt.
Wat ik verder een knelpunt vond is dat de game ontzettend vaak last heeft van gigantische framedrops waardoor de gameplay nog trager aanvoelt.
https://www.youtube.com/watch?v=iAcPkCaRTz0
Conclusie
LEGO Worlds is al met al een vermakelijke game om te spelen, zeker als je met meerdere speelt. De zure appel van het herhalen zul je doorheen moeten bijten en dat is voor de een makkelijker dan de ander. Een game voor de echte LEGO fans!