Ascendant Studios is een nieuwe studio opgericht door Brett Robins, welke eerder heeft gewerkt aan diverse Call of Duty-games bij ontwikkelaar Sledgehammer. Diverse oude rotten uit het vak sloten zich bij hem aan, en Electronic Arts zag wel potentie in de studio. Ascendant trok dan ook de nodige aandacht van de gaming community door de aankondiging van hun eerste game; Immortals of Aveum. Dit moest een verhaalgedreven shooter worden welke de bekende gameplay combineerde met magie en spreuken. Hoewel de titel opzich niet echt tot de verbeelding spreekt, zagen de eerste beelden van de game er waanzinnig goed en flitsend uit. Ondertussen is de game verschenen op diverse platformen, dus gaan wij eens kijken of Immortals of Aveum ook werkelijk de moeite waard is!
Terwijl je jezelf tussen al de magisch bombardementen beweegt en zelf diverse spells uitspreekt en wisselt tussen verschillende vormen van magie, wordt je meegesleurd in de wondere wereld van Immortals of Aveum. Ik moet dan ook zeggen dat de actie in deze game goed in elkaar steekt, en de spelwereld is weer eens een keer iets anders als wat we gewend zijn. Het is juist het het moment dat de strijd stopt en de diverse NPC’s beginnen te praten waardoor je weer lichtelijk uit de game wordt getrokken.
Simsalabim
Spelers die op zoek zijn naar iets nieuws in het genre zullen zich qua actie dan ook goed vermaken met Immortals of Aveum, maar diegene die op zoek zijn naar een dieper verhalend avontuur kunnen worden afgeschrikt door sommige van de beslissingen die hier en daar zijn genomen. In deze game neem je de rol aan van Jak, welke leeft in de magische wereld van Aveum. Hier raakt hij als straatschoffie betrokken bij een grote epische oorlog, waardoor hij langzaam maar zeker uitgroeit tot een van de grotere Magi (magische soldaat) in de zogenoemde Everwar. In deze oorlog strijden namelijk facties om de totale macht over de magie die door het land stroomt, maar doordat men deze magie gebruikt wordt de wereld van Aveum stukje bij beetje vernietigd. De Magi willen de wereld juist behouden, maar de slechterik Sandrakk wilt de wereld juist vernietigen. Het is uiteindelijk de taak van Jak om deze badguy te verslaan en vrede te herstellen in Aveum.
Het verhaal van Immortals of Aveum klinkt uitgebreid en complex, maar is het in zekere zin niet. Het doet dan ook zeker zijn ding, maar verwacht weinig diepgang en uitwerking van personages in deze game. Al met al is het best vermakelijk, maar in tegenstelling tot de actie is het verhaal best vergetelijk te noemen.
Abracadabra
De magische first-person shooter-opzet van Immortals of Aveum is waar de game echt uitblinkt. De game geeft je dan ook het gevoel een soort Gandalf te zijn, maar dan op steroïden en een stuk dodelijker. In de game ken je drie verschillende soorten magie welke verdeeld zijn in drie kleuren: Red Chaos-magie, Blue Force-magie en Green Life-magie. Jak kan één bracer per kleur magie uitrusten, waarbij elke bracer toegang heeft tot één verwoestende spreuk. In de praktijk betekent dit dat je op elk moment drie verschillende manieren hebt om vijanden te doden, en hoewel er voor elke soort magie meerdere spreuken zijn, hebben ze een algemeen consistent thema. Groene spreuken richten zich altijd op een doelwit met snel vuur, blauwe spreuken zijn altijd operatief nauwkeurig en rode spreuken kennen voornamelijk een explosieve kracht. Het allerbelangrijkste is dat ze allemaal buitengewoon goed in gebruik en uitgebalanceerd zijn, waardoor de gameplay erg bevredigend aanvoelt.
Daarnaast kent Jak ook een handvol secundaire spreuken, zoals een Lash die vijanden naar je toe trekt of kan worden gebruikt om over richels te slingeren. Mijn persoonlijke favoriet, de Green Limpets, worden gebruikt om vijanden te vertragen, maar ook om puzzels op te lossen. Over puzzels gesproken, Immortals of Aveum kent er veel, met puzzels verspreid over zowel het hoofdverhaal als de spelwereld in zijn geheel. Het is ook een fijne afwisseling en zorgt voor de nodige adempauze in de hectische gameplay, waarbij de speler een paar seconden moet stoppen en nadenken om energiestralen op een rij te zetten of Limpets op creatieve manieren te gebruiken.
Hocus pocus pilatus pas
Immortals of Aveum kent ook voldoende zijmissies, en het is ook erg aan te raden om deze te voltooien. Voornamelijk omdat je hiermee vaak upgrades en extra kansen kunt verdienen Talent Points te verdienen, evenals zeldzame en krachtige gear. Je kunt ook je bestaande uitrusting en spreuken upgraden door een aantal resources van gevallen vijanden te verzamelen, dus het is altijd een balans tussen iets nieuws proberen en verbeteren wat je al in je bezit hebt.
Terwijl je vijanden doodt, verdien je talentpunten die je kunt gebruiken om je vormen van magie te verbeteren. Met upgrades zoals het vergroten van de kracht van je spreukschild, het meer dan één keer kunnen rennen, het verbeteren van kritieke aanvalsschade en meer, zijn deze een noodzaak en kunnen niet worden genegeerd. Dat geldt vooral in de laatste paar uur van het spel, waarin de game ineens een bizarre moeilijkheidsgraad kent. Zelfs als je je uitrusting gied geüpgraded hebt, ga je van zware maar eerlijke gevechten naar vijanden die je in één enkele aanval kunnen doden als je niet goed beschermd bent. Hoewel dit niet echt het plezier bederft, is het wel een opmerkelijke design keuze.
Het zal je ongeveer 17 uur kosten om het hoofdverhaal van Immortals of Aveum te voltooien, en je mag er nog flink wat uurtjes bij tellen als je de zijmissies wilt gaan doen. Hoewel de game ontzettend tof is om te spelen denk ik dat een beetje meer variatie in spreuken of wildere ideeën leuk zouden zijn geweest om mee te spelen. Toch is het een bewuste keuze geweest in het design om dit zo te laten, want functionaliteit en bruikbaarheid staan duidelijk voorop in de gameplay, wat ik zeker kan waarderen.
Sesam open u
Immortals of Aveum is een mooie game, en je merkt dan ook dat deze draait op Unreal Engine 5. Voornamelijk de particle effects en belichting in deze game zijn echt indrukwekkend te noemen, en dan voornamelijk als je de diverse spreuken voorbij ziet schieten. Het is dan alleen wel dubieus te noemen dat er gekozen is om HDR-ondersteuning weg te laten, want dit had het kleurenpalet van de game misschien net wat beter gemaakt. Ik heb Immortals of Aveum op zowel de Xbox Series X als de PlayStation 5 mogen spelen, en de prestaties leken dan ook prima. Het kent een grotendeels consistente 60 FPS tijdens gevechten en terwijl je de wereld verkent. Een handvol gevechten tegen het einde leken genoeg chaos op het scherm te gooien waardoor er toch wat framedrops te zien waren, maar ik moet zeggen dat dit niet echt storend was.
Conclusie
Immortals of Aveum is een leuke game, maar tegelijkertijd ook een beetje een allegaartje. Hoewel ik over het algemeen behoorlijk heb genoten van de gameplay, vond ik het teleurstellend dat het verhaal en de personages nooit echt op een veelbelovende manier samenkomen. Je krijgt de uitdaging om een nieuwe fantasiewereld met ongebruikelijke regels te verkennen, maar door het verhaal voelt het niet echt geloofwaardig aan. Toch valt er genoeg te genieten qua gameplay, en Ascendant Studios heeft een solide basis neergezet waarop een meeslepend universum kan worden gebouwd als zij en Electronic Arts dat willen. FPS-fans die graag iets nieuws willen, zullen de magische gameplay en de ervaring om een meesterlijke strijdmagiër te worden dan ook zeker waarderen.