Hyper Light Drifter: Special Edition | INDIE

Hyper Light Drifter is een een action-adventure game welke al eerder verscheen voor de Xbox One, Playstation 4 en PC. De game werd toen al gekenmerkt door de prachtige pixelart. In de game neem je de rol aan van de Drifter (welke ook een rol had in de game Brawlout), een avonturier die in een veelzijdige buitenaardse wereld op zoek gaat naar de bron van een allesvernietigende kracht. Onderweg vecht je tegen een shitload aan monsters en ander gespuis. Tel daarbij een flink aantal pittige eindbazen bij op en je hebt een goed vermakelijk spelletje. Hyper Light Drifter is nu verschenen voor de Nintendo Switch, en in deze review lees je of de game op dit platform ook de moeite waard is!

Hyper Light Drifter verteld je het verhaal over een oude beschaving van reusachtige wezens. Deze zijn in één klap weggevaagd door een alles vernietigende kracht, verstopt in een verstikkende duisternis waar een kwade entiteit zich verstopt. Dit zijn allemaal visioenen waar de Drifter mee wakker wordt en vanaf dat moment begint zijn reis. Een andere avonturier heeft zich over je ontfermd en je naar de dichtstbijzijnde stad meegenomen. Vanuit daar heb je de vrijheid om drie windstreken: oost, west, noord en later zuid te bewandelen. De stad is als een soort thuisbasis waar je upgrades kan kopen en vanaf hier begint het avontuur pas echt.

Soepele basic dingen

De Drifter kent een klein arsenaal van wapens bestaande uit een zwaard en een pistool. Als je vordert in de game vind je nog een aantal andere vuurwapens en zelfs een soort granaat. Ook kan hij vliegensvlug dashen om enemies en projectielen te ontwijken en dit is een must als je wilt overleven in de wereld van Hyper Light Drifter. De gevechten in de game zijn wellicht heel basic, want je slasht met je zwaard, schiet met je vuurwapens en kunt granaten gooien, maar alles werkt zo verdomde soepel. Bij het verslaan van je vijanden dropt er soms een klein vierkant chipje, als je er vier van die chipjes verzamelt vormt dit een grotere chip. Dat is de valuta in de game en je gebruikt deze natuurlijk om de nodige upgrades voor je wapens, health en zelfs je dash skill te kopen.

De spelwereld van Hyper Light Drifter is opgedeeld in vier windstreken, namelijk noord, oost, zuid en west. Met uitzondering van het zuidelijke gebied kun je elke kant op gaan welke jezelf wilt. Dit zorgt voor een aardig wat vrijheid in het doen en laten in de game. Elk gebied kent drie doelen: activeer een minimum aantal ‘pilaren’, versla de boss en activeer een grote beacon. De pilaren en beacons activeren op hun beurt weer een bepaald ‘iets’ wat in het midden van de stad ligt en dit is de sleutel om verder te komen in de game. Ik moet ook zeggen dat Hyper Light Drifter een shitload aan geheime gebieden kent. Er is dus voldoende te beleven in de game en het zal ook de nodige uren kosten om alles 100% te zoeken en vinden.

Indrukwekkende backstories

Hyper Light Drifter kent een best indrukwekkend verhaal, maar naast de zoektocht die de Drifter voert, hebben alle verschillende gebieden hun eigen achtergrondverhaal. Zonder spoilers is er bijvoorbeeld een verhaal waar een maniac met magische krachten het volk tot waanzin dreef en de stad vernietigde. Het thema van dit gebied sluit naadloos aan op het betreffende achtergrond verhaal en ik kan je vertellen dat het behoolijk meeslepend werkt. Elke gebied heeft zijn eigen bijpassende vijanden met dito aanvallen. De gebieden verschillen daarentegen niet extreem qua moeilijkheidsgraad, maar er zit wel aardig wat variatie in.

Onoverzichtelijke shizzle

De speelwereld in Hyper Light Drifter is aanzienlijk groot en heeft net als bij vele andere action adventure games een map. De map heeft twee lagen: een geheel overzicht en een ingezoomde laag van waar je staat. Alleen geeft de ingezoomde laag geen duidelijk beeld van waar je staat, het is meer een schatting dan exacte precisie. Op dezelfde laag zijn ook paarse lijnen zichtbaar die voor verwarring zorgen, zijn het tunnels, deuren of iets anders? Het is mij niet duidelijk geworden en dit zorgt voor flink wat onoverzichtelijkheid. Een ding is er wel goed gedaan: de hoofdstad en elke area hebben elk een warp point. Daar kan je ten alle tijden naar toe teleporteren en dat bespaart het nodige backtracken.

Belonende beloning

In totaal kun je jezelf ongeveer 8 tot 10 uur bezig houden met de game, en dat is voor een game van dit kaliber ook voldoende. Er is genoeg te beleven en te verkennen, al is de game niet heel moeilijk te noemen. Bij het gros van de vijanden is een simpele dash heen en weer plus drie keer slashen genoeg. Sommige vijanden hadden ook wel wat uitdagender mogen zijn, om je zo uit te lokken om alles uit de kast te halen. Maar vergis je niet want elke gebied blijft een uitdaging ansich. Daarbij moet ik wel stellen dat de eindbazen aan het einde van gebied wel behoorlijk lastig zijn om te verslaan. De overwinning krijg je niet cadeau, en dit zorgt voor een beloond gevoel in deze leuke game.

Conclusie

Hyper Light Drifter is een soort van oldschool Zelda-game in een futuristisch jasje. De game zal op het eerste gezicht, dankzij zijn setting, niet iedereen aanspreken. Toch kent de game de nodige elementen die ervoor zorgen dat elke action-adventure liefhebber deze game gaat waarderen. De soepele gameplay, het interessante verhaal en de shitload aan geheime dingen zorgen voor uren aan spelplezier. Als je op zoek bent naar een leuke indiegame op je Nintendo Switch (of een van de andere consoles), dan raad ik Hyper Light Drifter dan ook ten zeerste aan. De Switch-versie kent daarentegen wat extraatjes zoals een nieuwe outfit, een nieuw zwaard en de Tower Climb Challenge welke je nog wat extra uurtjes speelplezier bezorgen.

SCORE
85
Lezer beoordeling0 Stemmen
0
HOT!
Geweldige pixelart!
Ontzettend vet verhaal
Soepele gameplay
NOT!
Te weinig uitdaging
Artistieke stijl zal niet iedereen aanspreken
85
SCORE
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x