HP OMEN Mindframe Headset | HARDWARE

De afgelopen jaren merken we op dat gaming-headsets een geheel nieuw niveau van technologie betreden en HP is een van de koplopers hierin. De nieuwe HP OMEN Mindframe headset is een premium-hoofdtelefoon van rond de  200 euro die iets doet wat geen enkele fabrikant op dit moment doet: actieve oorkoeling, zodat je urenlang kunt gamen zonder dat je oortjes warm worden.

Het grote pluspunt van de OMEN Mindframes is dat ze de ’s werelds eerste “Active Ear Cup Cooling”-technologie hebben. Hoewel andere fabrikanten veel moeite en geld hebben gestoken in het gebruik van ademende materialen of chique ventilatie, zijn dit de eerste hoofdtelefoons die de temperatuur van de oorschelp verlagen door een actieve koelingstoepassing. HP noemt deze technologie “FrostCap,” en het is zeker geen gimmick. Beide oorschelpen van deze headset zijn voorzien van een thermo-elektrisch apparaatje die de temperatuur wijzigt door middel van spanningsveranderingen waardoor de warmte van de binnenkant van de oorschelp naar de buitenkant kan worden overgedragen.

Het werkt als volgt: wanneer je de OMEN Mindframe via de USB-connector op je PC aansluit, voedt de batterij de thermo-elektrische oorschelpen, wat resulteert in een temperatuurdaling van de binnencup naar de buitenste cup. En het resultaat is zeker te merken na een uurtje intense actie met Star Wars: Battlefront II of Battlefield V.

Coole shit

Als je het binnenste metaal van de oorschelp aanraakt, kun je een aanzienlijk koeleffect voelen in vergelijking met de warmere buitenkant van de oorschelp, waar de warmte wordt overgedragen door het thermo-elektrische apparaat. Interessant is dat je oren geen contact maken met het gekoelde metaal (hoewel als je de koptelefoon tegen je hoofd drukt, kun je dit forceren).  Het effect van de koeling is ook afhankelijk van de hoeveelheid warmte die wordt gegenereerd. Hetere dagen genereert meer warmte (wat logisch is) en resulteert in meer warmteoverdracht weg van het oor, terwijl een koele dag waarbij iemand niet veel warmte produceert, resulteert in minder overdracht.

Voor diegenen die meer controle willen, kun je met de HP OMEN Command Center-software het koeleffect in- of uitschakelen dankzij de instellingen voor hoog, gemiddeld en laag koelen. Gedurende de hele tijd dat ik ze heb gebruikt, heb ik de actieve koeling altijd ingeschakeld en op hoog ingesteld. De koptelefoon is nooit te koud geworden, en dit alles voelt gewoon prettig aan.

Andere functies die de Mindframe headset kent zijn zaken die we ook kennen bij andere grote fabrikanten van headsets, waaronder:

  • 1 virtueel surround-geluid
  • RGB-lichteffecten – 18 presets met statische, kleurverschuiving of op audio reagerende effecten
  • Instelbare microfoonbewaking, zodat u uw stem in realtime via de hoofdtelefoon kunt horen
  • Ademende, vochtwerende materialen
  • Ingebouwde volumeknop
  • Noise-cancelling
  • Dubbel-bandig ontwerp voor comfort op je hoofdje

Bovengemiddeld

De geluidskwaliteit is iets boven het gemiddelde, vooral bij het 7.1 surround-geluid. Het geluid is helder en rijk met een geschikte basweergave. De neerklapbare microfoon werkt heel goed met fatsoenlijke geluidsweergave en de functie voor automatisch dempen bij het opklappen is een bonus.

Ik ben gewend dat hoofdtelefoon de volumeknop of schuiven in het snoer hebben geplaatst, maar HP heeft de volumeknop op de rechter oorschelp geplaatst. Het is geen slecht ide, en de knop is van metaal en bevat precisietuning. Het kostte mij wel een paar pogingen om hieraan te wennen, maar over het algemeen werkt dit best goed.

De RGB-verlichting is goed gedaan, maar niet heel erg extravagant te noemen. Via de HP Command Center-software kun je tussen 18 verschillende kleuren schakelen (rood is standaard bij HP OMEN) en daarnaast kun je de helderheid en tint van de kleuren aanpassen. De LED-kleur kan statisch blijven (standaard) of kan met verschillende snelheden worden geschakeld tussen zes verschillende kleuren. Ook is er een audio-responsieve modus beschikbaar, waardoor je headset in een ware discotheek veranderd, en de kleuren op het geluid of de muziek laat shiften.

Oorcomfort

Wat ook heel belangrijk is, is het draagcomfort van een headset. Gelukkig heeft HP een talent voor het vinden van de juiste balans in gewicht en comfort met behulp van een dubbel-bandig ontwerp. Dit gecombineerd met de zachte oorschelpen die goed over je oren vallen en de actieve “FrostCap” koeling is de OMEN Mindframe iets dat je urenlang kunt dragen zonder enig ongemak.

Ironisch genoeg zijn er qua audio geen opties in de HP OMEN Command Center-software. De gebruiker moet vertrouwen op de standaard audiovoorkeuren van Windows, die kunnen worden aangepast met Windows Sonic (gratis) of Dolby Atmos (betaald) om je een ruimtelijke audio beleving te geven. Er is geen ingebouwde EQ, noch zijn er instellingen te vinden om het pseudo 7.1-geluid uit te schakelen.

De bassen zijn rijk en solide met de Mindframe headset, maar de algehele ervaring is niet de beste in zijn klasse en verraadt een beetje het prijsniveau van de headset, wat duidelijk veroorzaakt wordt door de “FrostCap” technologie. Desalniettemin beschouw ik de audio hier nog steeds erg goed, al zijn er headsets die meer customisation opties hebben en daardoor ook een stuk beter kunnen klinken.

PC-only

De bouwkwaliteit is uitstekend te noemen, en bestaat afwisselend uit metaal en plastic waar het laatste wel iets de overhand neemt. Het voordeel hiervan is echter wel het gewicht van de Mindframe die 1,05 kg weegt en dus verre van zwaar is. Het metaal in de headset wordt voornamelijk gebruikt in de buitenste band en in de oorschelpen voor de “FrostCap”-technologie.

Het is wel wat lastiger om met de Mindframe op reis te gaan. Deze is namelijk aardig stug en is niet in te vouwen. Ook is de grootte van de headset niet echt aan te passen waardoor mensen met een groot hoofd zich aardig verdrukt kunnen gaan voelen met deze headset op.

De HP Omen Mindframe headset is een een luxe en kek apparaatje, welke uitermate geschikt is voor langere gamingsessies op je PC. Toch heb ik iets aan te merken, en mijn enige grote klacht is dat er alleen een USB Type-A hoofdtelefoon is zonder 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Dat maakt het gebruik van de headset met een Xbox of Playstation 4 niet mogelijk (er gebeurt niets als je de headset via USB op een console aansluit). Dat is natuurlijk gemakkelijk te verklaren door het feit dat de Mindframe moeten worden gevoed via USB om de “FrostCap” features te laten werken, maar het zou “cool” zijn om de headset op meer dingen te kunnen gebruiken dan alleen je PC.

Conclusie

De HP OMEN Mindframe is een heerlijke maar prijzige headset, waarbij het ontbreken van audio-optimalisaties wordt gecompenseert door een geavanceerde koeltechnologie. Met andere woorden, deze headset stelt extreem comfort voorop en de geluidsweergave komt op de tweede plaats. Voor rond de 200 euro zijn de OMEN Mindframes niet goedkoop, maar tussen het uitstekende comfort, zowel in de fysieke ergonomie als de actieve oorkoeling en de solide geluidskwaliteit, is de HP OMEN Mindframe zeker de moeite waard.

SCORE
80
Lezer beoordeling0 Stemmen
0
HOT!
Houdt je oren koel
Zeer comfortabel
Bovengemiddelde geluidskwaliteit
NOT!
Alleen aan te sluiten via USB Type-A (geen 3,5 mm snoer)
Niet echt geschikt om overal mee naar toe te nemen
Audio is niet in te stellen via een EQ
80
SCORE
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x