Het was ergens begin 2015 dat we uitermate verrast werden door Dying Light. Deze heerlijke game mengde diverse interessante gameplayelementen in een prachtige, maar gevaarlijke wereld vol zombies. Ondertussen zijn we alweer dik een jaar verder en krijgen we de allereerste grote uitbreiding voor de game, genaamd The Following. Weet deze uitbreiding ons te verrassen? Zijn er genoeg nieuwe elementen toegevoegd om de game fris te houden? Rowdy trok zijn slagersjas aan en vertelt je er alles over!
Zombie fetisj
Laat ik eerlijk zijn: ik ben een zombie fetisjist. Waar mijn grote liefde voor zombies vandaag komt weet ik niet, maar ik heb altijd al een voorliefde gehad voor alles wat er mee te maken heeft. Van de eerdere Night of the Living Dead films, tot nieuwere series zoals iZombie en The Walking Dead. Ook qua games ben ik een groot liefhebber en een van mijn favoriete games naast Dying Light is dan ook Left 4 Dead. Maar genoeg over mijn perverse zombie verleden, we gaan het hebben over The Following. Dit is een fikse uitbreiding voor Dying Light, wat ons brengt naar een nieuwe, nog grotere wereld overspoeld door zombies. Waar ik over het originele Dying Light aardig enthousiast was, gaat het met The Following nog even een stukje verder!
Bang for your buck
Dying Light: The Following is een uitbreiding dat onderdeel is van de Season Pass van de game. Naast deze grote uitbreiding hebben we ook wat kleine DLC dingetjes gehad zoals Cuisine & Cargo, The Bozak Horde en de Ultimate Survivor Bundle. Mocht je de game nog helemaal niet hebben en ben je toch geïnteresseerd? Geen probleem, want er is ook een soort van Game of the Year editie verschenen onder de naam Dying Light Enhanced Edition. Hier vind je de game met daarbij alle eerder uitgekomen DLC in een handig pakketje. Goed bezig die gasten daar bij Techland.
Ondanks dat wij de game al eerder hadden, waren de mensen bij Techland zo aardig om de Enhanced Edition op te sturen. In dit artikel gaan we dan ook niet in op het originele spel, want deze kun je gewoon hier teruglezen. Nee, in deze review gaat het alleen om The Following.
Het verhaal over de Zonnekindjes
The Following brengt ons een nieuw gebied en daarbij hoort ook een compleet nieuwe verhaallijn en personages. In The Following gaan we verder met Kyle Crane , die Harran ontvlucht is na het gerucht dat er een religieuze cult is, genaamd Children of the Sun, die de zombie-uitbraak blijkbaar onder controle had kunnen houden zonder medicijnen. Door dit gerucht komt hij al snel op het platteland terecht en ontmoet hij de lokale bevolking. In een wereld vol zombies is vertrouwen ver te zoeken, dus het is zaak voor Kyle om het vertrouwen van de lokale bevolking te verdienen en zo in contact te komen met de geheimen van de Children of the Sun. Dit kan de inwoners van Harran flink helpen, aangezien het medicijn Antizine op begint te raken.
Een leuk gegeven in The Following is dat de main quest overloopt in de diverse side quests. Om het vertrouwen van de lokale bevolking te krijgen, moet je dus ook een flink aantal zijmissies doen. Klinkt wellicht vervelend, maar dat is het niet. Waar de missies en zijmissies in het origineel nogal gingen vervelen, kon ik merken dat Techland dit keer beter werk heeft geleverd. Er is namelijk meer variatie in de missies en het motiveert je om door te spelen. Het verhaal an sich is uitermate top gedaan, en het einde is ook een geweldige ervaring waar je uiteindelijk kunt kiezen tussen twee opties. Het is alleen jammer dat de tussengesprekken niet altijd lekker uit de verf komen en dat gaat ten koste van de beleving en geloofwaardigheid van de game.
Oogstrelende plattelandstaferelen
Zoals ik al eerder vertelde komen we in deze uitbreiding terecht in een nieuw en wijds gebied, genaamd Farmland. Dit is een prachtige plattelandssetting, wat dus compleet anders oogt en voelt dan de grote stad Harran. Denk hierbij aan grote velden met hoog begroeid gras wat heen en weer waait door de wind. De Farmlands is een echt spektakel voor het oog en als het donker wordt, voelt deze open grote wereld erg beklemmend en gewoonweg eng aan. Dit nieuwe gebied zorgt er ook voor dat de game anders speelt. De mogelijkheid om te freerunnen is nog wel aanwezig in de diverse dorpjes die je tegenkomt, maar laat het nu zo zijn dat het platteland nogal wat open velden kent. Door het gemis van de klimbare objecten in deze nieuwe gamewereld, mag je jezelf nogal eens druk maken dat je niet gepakt wordt door een of andere sexy zombie. Overdag maakt het nog niet zo veel uit, maar als het eenmaal donker wordt zal je toch echt moeten rennen voor je leven. Gelukkig is er ook een reden dat de spelwereld zo open en vrij is geworden, want dit keer hoef je niet alles te voet te doen. Maak kennis met je beste nieuwe vriend, de buggy!
Jij + buggy = epic!
Jij en je buggy zijn matties for life! Waar je in Harran nog bezig was met het rennen en springen over daken om zo te ontsnappen aan de Volatiles, heb je nu dus de beschikking over een heuse automobiel. Dit is tevens ook het sterkste wapen wat je kunt hebben tegen de zombies, want naast dat je sneller kunt ontsnappen kun je ook lekker zombies pletten met je grote banden. En zoals het Dying Light betaamt kun je naarmate de game vordert ook nog eens flink je buggy uitbouwen.
De buggy geeft een verfrissend gevoel aan de bekende gameplay van Dying Light. Hierdoor is het freerunnen wat minder noodzakelijk geworden, maar het buggy rijden door het open veld voelt zo ongelooflijk tof aan. Daarnaast is het ook mogelijk om in co-op mode lekker de Farmlands onveilig te maken. Twee buggy’s zijn sterker dan een, toch?
Naarmate je meer gaat rijden, merk je op dat je met elke actie XP krijgt. Hierdoor stijg je al snel in level en kun je jouw chauffeurskills uitbreiden. Zo krijg je toegang tot vette onderdelen om je waggie te tunen en uit te rusten met wapentuig. Denk hierbij aan een vlammenwerper, dikkere bumper, grotere wielen of een elektrische carrosserie voor een schokkend effect. Je buggy is dus net zo upgradable als je reguliere wapens en dat is nog eens een mooie extra toevoeging.
Crashtest dummies
Maar naast het upgraden kent je buggy ook wat minpunten. Het is namelijk niet zo dat je maar lekker onbeperkt door kan raggen met deze kar. Na veelvuldig gebruik zullen er ook onderdelen kapot gaan en je moet ook je brandstofmeter in de gaten houden. Mocht je buggy kapot gaan, dan is het een kwestie van gestrande voertuigen looten om de boel weer op rit te krijgen. Ook een bezoekje aan een verlaten tankstation of het checken van de benzinedop van de gestrande auto’s is een mooie gelegenheid om aan brandstof te komen. En laat ik je zeggen dat het geen pretje is om ’s nachts in deze game met autopech te komen zitten.
Paar kleine puntjes…
Tot zover de lofzang over The Following. De game kent echt een hele hoop pluspunten en deze uitbreiding is misschien nog wel beter te noemen dan het avontuur in Harran. Toch zijn er wel wat zaken die wat minder prettig zijn. Zo zijn er nog diverse bugs te vinden, die al vanaf het begin in de game zitten. Ook de personages die je in jouw avontuur tegenkomt zijn nogal plat, waardoor je al snel door de dialogen aan het buttonbashen bent en daarnaast vindt je een shitload aan loot waardoor het geheel nogal eens onoverzichtelijk wordt.
Conclusie
Hoe goed wil je het hebben in een uitbreiding? The Following biedt je van alles: een groot nieuw gebied, een vette buggy, nieuwe wapens en blue prints en een aardig verhaal. Techland heeft dit alles mooi klaar gespeeld en levert weer een geweldige prestatie af. Ondanks dat de nadruk niet echt meer op freerunning ligt en de paar kleine schoonheidsfoutjes die de game kent, is het wel een ervaring die je niet mag missen. Heb je Dying Light al met de Season Pass kun je zorgelijk aan de slag met de uitbreiding. Mocht je de game nog niet hebben, dan maak je met de Enhanced Edition een goede keuze.
*Deze review is gebaseerd op de pc-versie van Dying Light: The Following. Verschillen met de PS4 en Xbox One zijn minimaal te noemen.