AOC AGON Pro AG456UCZD | REVIEW

Monster van een gamingmonitor!

Gaming monitoren zijn er in zoveel vormen en maten dat het kopen van zo’n apparaat best wel een uitdaging kan zijn, want welke moet je nu kopen? Nu er ook steeds meer OLED gaming monitoren op de markt verschijnen, is de paneeltechnologie alleen ook niet genoeg om op te vallen. Hardware fabrikanten moeten daarom iets anders bieden om je aandacht te trekken. Wellicht dat de AOC AGON Pro AG456UCZD je iets bijzonders te bieden heeft? Hierover lees je meer in de onderstaande review!

Ik heb enige tijd door mogen brengen met deze gigantische monitor en ik kwam dan ook tot een paar verschillende conclusies. Zo zijn gebogen 21:9 ultrawides zeker geen gimmick, en zorgen ze voor meer immersiviteit, waardoor je echt ondergedompeld wordt in een spelervaring. AOC blijft daarnaast koning als het gaat om ingebouwde KVM-switches, welke je toelaat om meerdere computers te bedienen via een enkel toetsenbord, monitor en muis, wat ervoor zorgt dat deze monitor zich flink onderscheidt van andere merken.

AGON Pro AG456UCZD is de meest gebogen gamingmonitor die ik ooit heb getest met een steile 800R, wat zorgt dat de monitor echt om je heen aansluit. Zelf werk ik dagelijks met een Samsung G9 Odyssey QLED, met 1000R-kromming en die vond ik toentertijd al flink gebogen. In sommige gevallen kan de buiging ervoor zorgen dat de gebruiker zich claustrofobisch of gedesoriënteerd voelt, maar eenmaal als je hieraan gewend bent wil je niets anders meer.

Zware premium kwaliteit

Vanaf het moment dat je de doos optilt, merk je dat er iets anders is. Zo weegt het hele pakket ruim 13 kilo, en dit komt voornamelijk door het metalen chassis wat rond het paneel zit. Deze ziet er dan ook behoorlijk premium uit, maar het is wel een vingerafdrukmagneet. De monitor kent ook de nodige RGB verlichting. In zekere zin ziet dit er tof uit, maar het voegt niet echt iets substantieels toe, aangezien dit niet zo mooi en helder is als bijvoorbeeld Ambiglow. Toch voegt het de nodige flair toe als je de monitor dicht tegen een muur hebt staan.

Gezien het enorme gewicht van het scherm is het geen verrassing dat je gereedschap nodig hebt om de boel in elkaar te zetten en dit kost ook een beetje inspanning. Gelukkig zit alles wat je nodig hebt in de doos, en hoef je niet je gereedschapskist bij de hand te hebben. Eenmaal in elkaar gezet valt het echt op hoe groot de monitor werkelijk is, en door de grootte vallen gelijk een paar dingen op. Zo wiebelt deze kolos wel een beetje op mijn bureau, maar dat was ook wel te verwachten gezien het formaat. De voet van de monitor is ook reusachtig groot, en deze steekt ongeveer 31 cm uit op het bureau. Nu heb ik gelukkig zelf een diep blad, aangezien mijn Samsung G9 ook de nodige ruimte nodig heeft, maar ik kan me inbeelden dat niet elke gamer de ruimte heeft om dit neer te zetten. De monitor kan gebruik maken van een 100×100 VESA-beugel, maar je zult moeite hebben om een ​​houder te vinden die het gewicht kan dragen. Onlangs heeft Secretlab een robuuste monitorarm uitgebracht die deze monitor zou kunnen dragen, maar deze is nogal prijzig.

Zoals gebruikelijk verrast AOC ons met de aanwezige aansluitpoorten en laat zien hoe het werkelijk moet. Naast de doorsnee 2x HDMI 2.0- en DisplayPort 1.4-poorten, waarvan de laatste voldoende is om een ​​resolutie van 3440×1440 in 240Hz te draaien. Met HDMI zal de refreshrate gelimiteerd zijn tot maximaal 100Hz. Er zijn ook de nodige de USB-poorten te vinden trouwens. De monitor kent zowel een Type-B als een Type-C upstream aansluiting om de KVM-switch te voeden, zodat je tot vier randapparaten op deze monitor kunt aansluiten.

KVM is de ideale manier om twee systemen te gebruiken met één toetsenbord en muis, maar je kunt ook probleemloos andere apparaten aansluiten. De Type-C fungeert trouwens ook als een DisplayPort, en biedt tevens 90W aan vermogen om zo bijvoorbeeld je SteamDeck op te laden.

OSD enzo

Met de gebruikelijke AOC On Screen Display (OSD) kun je de monitor naar je eigen smaak instellen. Opvallend zijn de gamma-instellingen, kleurtemperaturen en verschillende beeldpresets waar je doorheen kunt bladeren totdat je je favoriet hebt gevonden. De monitor kent daarnaast geen speciaal OLED Care-menu, maar er is geen gebrek aan opties om het paneel te beschermen tegen inbranden. Alles wat je nodig hebt, zit onder het kopje Extra; van pixel orbiting, dat af en toe het scherm verschuift, tot logodetectie en een handmatige pixelrefresh. Zoals bij de meeste moderne modellen, voert het automatisch een pixelrefresh van vier minuten uit wanneer het scherm wordt uitgeschakeld (wat elke vier uur wordt aanbevolen).

Er zijn twee manieren om door de OSD te navigeren, maar ik kan er maar één aanbevelen. De joystick aan de achterkant is niet altijd even fijn om mee te werken, soms instrueert deze je om de joystick in te drukken om in het OSD te komen en naar rechts te vegen om te verlaten, en andere keren wordt dit naar rechts duwen om binnen te komen en naar links om te verlaten. Gelukkig heeft AOC een afstandsbediening met batterijen toegevoegd, waardoor het allemaal een stuk makkelijker en soepeler verloopt. Het is ook ideaal om het volume van de geïntegreerde luidsprekers te veranderen, die ook echt luid kunnen zijn. Voor een monitor klinken deze ontzettend goed en overtreffen mijn verwachtingen, al mis ik toch een beetje extra bas.

De extreem snelle verversingssnelheid van 240Hz is niet de makkelijkste om te behalen op een WQHD-resolutie zonder het gebruik van een goede grafische kaart. Om werkelijk goed gebruik te kunnen maken van deze refreshrate op deze resolutie moet je dus wel een moderne kaart hebben. Mijn RTX 4080 Super had hier zelf dus helemaal geen probleem mee, en met de ontzettend snelle responsetijd van 0,03 ms moet ik zeggen dat de AGON Pro AG456UCZD het meest schittert in FPS en andere competitieve games. Hetzelfde geldt voor racegames en zelfs snelle singleplayertitels, zoals Dying Light 2 plukken hier de vruchten van.

Spat van je scherm

OLED panelen van LG hebben de reputatie dat zij moeite hebben met rode tinten, maar dat is met deze monitor zeker niet het geval. ​​Het OLED-paneel laat het beige, bruine en kastanjebruine palet van bijvoorbeeld Rainbow Six Siege net zoveel leven als dat het Destiny 2 levendiger maakt. Eigenlijk elke game die ik heb gespeeld met deze monitor zag er gewoon geweldig uit, of het nu Spider-Man 2 was of Fortnite, de kleuren spatte gewoonweg van mijn scherm.

Wat mij wel opviel is dat de pixeldichtheid van deze monitor een beetje tegenviel. Bij games zie je het niet zozeer, maar bij andere zaken zoals tekstverwerking of het bekijken van de website van StarGamers, waar je zwarte tekst op een witte achtergrond bekijkt, merk je op dat de letters nogal blokkerig ogen. De pixeldichtheid is dan ook aan de lage kant met 83 ppi (pixels per inch) en dat is wel een beetje jammer te noemen.

Niet voor iedereen

Iets waar je wel op moet letten is de compatibiliteit van de resolutie. Tegenwoordig ondersteunen de meeste PC-games wel (super) ultrawide resoluties, maar er zijn nog steeds uitzonderingen, zoals Elden Ring die alleen gebruik maken van een 16:9 verhouding waardoor je dus dikke zwarte balken aan beide kanten van de monitor krijgt. Natuurlijk kun je ervoor kiezen dat de monitor dit uitrekt, maar dit ziet er niet uit. Dit probleem ligt niet aan de AGON Pro AG456UCZD, maar puur aan de game. Mocht je trouwens deze monitor op het oog hebben voor je console, dan zou ik het niet aanraden. Ook vanwege de beeldverhouding van 21:9, wat geen enkele console ondersteund. Hiervoor kun je andere AOC-schermen gebruiken, en het is wel iets waar je rekening mee moet houden voordat je een dure aankoop als dit gaat doen.

Conclusie

De AGON Pro AG456UCZD blinkt op bepaalde gebieden uit, met name voor gamers die op zoek zijn naar onderdompeling. Het grote, indrukwekkende scherm zal niet voor iedereen zijn weggelegd, want je hebt er een flink bureau voor nodig maar het kan je game ervaring verbeteren, dankzij de flinke curve, de snelle responsetijd en de 240Hz verversingssnelheid. Het OLED-paneel levert diepe contrasten en perfecte zwarttinten, wat zorgt voor prachtige beelden op je scherm. Het enige echte jammere aan deze monitor is de lagere pixeldichtheid van 83ppi, wat voornamelijk opvalt als je gaat browsen of tekstverwerken.

Al met al is het scherm het geld meer dan waard wat betreft zowel prijs als bouwkwaliteit. 

AOC AGON Pro AG456UCZD | REVIEW
HOT!
Mooi premium design met 800R-curve
240hz refreshrate
Super snelle responetijden
Genoeg aansluitingen en KVM opties
NOT!
Neemt veel bureauruimte in beslag
Pixeldichtheid is aan de lage kant
90
SCORE
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x