De AOC AGON AG322QC4 is een 32-inch gebogen FreeSync-gamingmonitor met een QHD-resolutie (2560×1440), een refreshrate van 144Hz en biedt HDR-ondersteuning. De monitor maakt gebruik van een VA-paneel dat een uitstekend contrast geeft en nauwkeurige kleuren levert, samen met een snelle responstijd van 4 ms. Loont het om deze monitor te kopen om bijvoorbeeld te gamen met je PC of consoles? Je leest het in deze review!
LED-jes enzo
De AOC AG322QC4 ziet eruit als een echte gaming monitor, maar is dat ook alleen als je dat zelf wilt. Het biedt namelijk een tweetal gaming gerichte functies, namelijk LED-verlichting aan zowel de voor- als achterkant van de monitor en een handig uitklapbaar haakje welke je headset vasthoudt. De LED-verlichting kun je tevens uitschakelen, waardoor deze stoere monitor juist een zakelijk uiterlijk krijgt.
Je vindt twee LED-lichtstrips op het onderste paneel, en vier op het achterpaneel. Je kunt deze instellen in de kleuren rood, blauw of groen en daarnaast kennen de lichtjes drie intensiteitsniveaus. Helaas zijn gemengde kleuren of een knipperlicht patroon niet mogelijk met de LED-verlichting, maar dit zou alleen maar storend zijn als je bijvoorbeeld aan het gamen bent met de monitor dus begrijpelijk dat een soort functie ontbreekt.
Solide
De monitor wordt op zijn plek gehouden door een gigantische, metalen statiefbasis en staat daardoor stevig op zijn pootjes. Door de statief kun je de monitor in de gewenste hoogte afstellen en tevens kun je de monitor ook kantelen en zwenken. Het afstellen van het scherm gaat soepel en voelt ook ontzettend stevig aan. Het is makkelijk aan te passen maar de hele boel blijft op zijn plaats zonder dat het ook maar wiebelt. Om de monitor handzamer te maken heeft AOC ervoor gekozen om een soort handvat boven het statief te maken, waardoor je alles makkelijk kunt verplaatsen. De voorste twee poten van de basis overspannen een afstand van ongeveer 50 centimeter, maar de achterpoot is korter en steekt slechts 20 centimenter van achter het scherm uit.
Overal poortjes
Er zijn een keur aan poorten te vinden op de achterkant van het paneel. Zo heb je de beschikking over twee HDMI 2.0-poorten, twee DisplayPort-verbindingen, een VGA-poort, een audio-uitgang met een microfoonaansluiting en is er een mini-USB-poort voor de On Screen Display (OSD)-controlpad. De poorten zijn gecentreerd op het achterpaneel en zijn naar beneden gericht, waardoor ze iets moeilijker toegankelijk om bijvoorbeeld een kabel in te prikken.
Naast de welbekende aansluitpoorten bevinden zich nog een paar USB 3.0-poorten en hoofdtelefoon- en microfoonaansluitingen. Deze zijn iets beter te bereiken omdat ze dichter bij de zijkant van het scherm zitten en dus weg van het statief van het scherm, maar zijn nog steeds naar beneden gericht. De gele USB-poort ondersteunt snel opladen, waardoor je tot 3x sneller apparaten kunt opladen dan met een normale USB-poort. Wat wel een klein minpuntje is aan deze AOC monitor, is dat de DisplayPort-verbindingen alleen DP 1.2 ondersteunen in plaats van de HDR-gecertificeerde DP 1.4, dus als je gebruik wilt maken van HDR, ben je aangewezen om de HDMI poorten te gebruiken.
Snel VA-paneeltje
QHD is tegenwoordig een vaak gebruikte resolutie op monitoren. Het is scherper dan Full HD, maar vraagt niet zoveel van je systeem als met een 4K resolutie. Deze resolutie van 2560 x 1440 zag er zowel in desktopmodus als in games helder en scherp uit op het scherm uit. De AG322QC4 maakt gebruik van een VA-paneel dat diep zwart en nauwkeurige kleuren op het scherm tovert. Het algemene nadeel van een VA-paneel is de pixelresponstijd. Waar een TN-paneel een responstijd van 1 ms heeft, heeft het VA-paneel van de AG322QC4 een responstijd van 4 ms. Dit is alsnog niet slecht, want een normale televisie in “Gaming-Mode” levert vaak een responsetijd op van 14ms, dus voor console gamers is het een hele verbetering als ze op een monitor gaan gamen. De AG322QC4 kent een refreshrate van 144hz waardoor ghosting en blurring bijna niet voorkomt en je dus altijd een helder en scherp beeld krijgt zonder flikkeringen.
HDR400?
De AG322QC4 is gecertificeerd als HDR400 en ondersteunt FreeSync 2. HDR400 is VESA’s instap HDR-standaard; dit betekent dat het scherm HDR ondersteunt en een maximale helderheid van 400 nits heeft. (De midrange-standaard is HDR600 en de high-end standaard is HDR1000.) Ik vond de AG322QC4 voldoende helder voor gaming, zelfs in een hoog verlichte kamer. Het is wel jammer dat de monitor HDR400 kent, en dus niet de 1000-variant. Dit ook vanwege het feit dat dit een premium monitor is, welke toch een aardig aantal duiten kost. Qua PC-gaming is dit niet echt te merken, maar als je een Xbox One X of een PS4 Pro aansluit, met een HDR-game, dan merk je het verschil wel tussen een premium TV met HDR1000.
Om donkere details beter te laten uitkomen, heeft het display een instelling genaamd Shadow Control. In plaats van dat je twee of drie vooraf ingestelde niveaus kunt kiezen, biedt Shadow Control je maar liefst 10 verschillende instellingen, hiermee kun je het beeld afstemmen om de juiste hoeveelheid details in donkere scènes naar voren te brengen. Daarnaast zijn er zijn ook zes vooraf ingestelde game modes te vinden in de settings, namelijk FPS, RTS, Racing en drie naar eigen smaak aan te passen spelmodi.
Onwennige controlpad
De Shadow Control-settings en de spelmodi in het OSD-menu van het display. Op de AOC AG322QC4 navigeer je niet met knoppen aan de zijkant of achterkant van het display, maar dit doe je door een kleine controlpad (die wat weg heeft van een muis) die meegeleverd wordt, en die je aansluit op de mini-USB poort die de monitor kent. In theorie is zo’n controlpad een welkome toevoeging en ziet het er best tof uit, maar in de praktijk werkt het niet zo lekker en zul je het niet vaak gebruiken. Zo voelt de lay-out van de knoppen op de controlpad niet intuïtief aan. De knoppen zijn ingedeeld in twee kolommen, met de pijltoetsen op de bovenste rij en de pijltoetsen omhoog en omlaag in de linkeronderhoek.
Wat het allemaal een beetje verwarrend maakt zijn de pijllabels, dit zijn driehoekjes die in één oogopslag hetzelfde eruit zien, en je dus niet goed kunt zien of het pijltjes naar boven en beneden of link en rechts zijn. Het kwam veelvuldig voor dat ik constant op de verkeerde knop drukte toen ik probeerde door het OSD-menu te navigeren met de controlpad. Ook de meegeleverde kabel werkte niet echt mee, want nadat je de mini-USB kabel hebt afgerold, blijf je met een stugge draad zitten waardoor de controlpad niet netjes op je bureau rust.
Verrassend geluid
De AOC AG322QC4 is uitgerust met een paar geïntegreerde luidsprekers van 5 watt die verrassend krachtig klinken. Ze klinken helder, zijn luid genoeg, bevatten verrassend veel bass en klinken dynamischer dan de typische 2-watt varianten die je op andere monitoren ziet. Ze leveren voldoende geluid om filmpjes te kijken op Youtube of lekker wat muziek te luisteren, maar je zult waarschijnlijk nog steeds een hoofdtelefoon willen gebruiken om te gamen.
Geweldig voor gaming
Ik heb de monitor in combinatie gebruikt met mijn PC en natuurlijk heb ik deze ook getest met de Xbox One X en de PS 4 Pro. Op de PC heb ik gekeken hoe de monitor presteert met games als Fortnite en Overwatch, en was ik bang dat ik ghosting en screentears zou zien. Mijn angsten waren ongegrond. Beide games vertoonden een vloeiende beweging en ik zag alleen kleine vervagingen tijdens hectische Overwatch-momenten en dan ook alleen als er heel veel actie op mijn scherm te zien was.
Met de consoles heb ik games gespeeld als Modern Warfare, Death Stranding, Star Wars Jedi Fallen Order en uiteraard ook Overwatch. Wat opviel is dat de responsetijd van 4ms een flinke stap voorwaarts is en je dus sneller en accurater kunt schieten in games als Modern Warfare en Overwatch.De beelden zien er met de consoles kristalhelder uit en doordat je wat dichter op een monitor zit, en deze ook een curve kent, voelt het meer ofdat je in een game zit. Met singleplayer ervaringen zoals Death Stranding en Jedi Fallen Order doet de monitor ook goed zijn werk, het enige wat ik op kan merken is dat de monitor niet echt sterke HDR kent, maar dat is dan weer een bijzaak als je gewoon opmerkt dat de response veel hoger ligt. Console gamers die graag op een monitor spelen in plaats van een TV, hebben aan deze monitor zeker een goede aanwinst in huis gehaald.
Of je nu een casual gamer of juist een eSports-atleet bent, zou ik zeggen dat de AOC AG322QC4 meer dan snel genoeg is om te gamen zonder enige hinder of ergenissen van inputlag.
Conclusie
De AOC AG322QC4 is een grote, stijlvolle curved monitor met een QHD-resolutie gericht op gamers. De monitor kent een geweldige beeldkwaliteit, heeft een geweldige responsetijd van 4ms dankzij zijn VA-paneel en kent een hoogwaardige bouwkwaliteit compleet met LED-verlichting. Het is alleen jammer dat AOC heeft gekozen voor de DP1.2 poorten en de lage HDR400 standaard voor het scherm. Het is ook jammer dat de OSD controlpanel onwennig aanvoelt en niet echt meewerkt, het idee is in ieder geval wel tof. De AOC AG322QC4 kost rond de €470, en voor die prijs krijg je een kwalitatief goede gaming monitor die zeker op zal vallen op je bureau!