AOC 24G4X monitor | REVIEW

Degelijke FHD-monitor voor gamers met een budget!

De AOC 24G4X is een 1080p-gamingmonitor op instapniveau die de populaire 24G-lijn voortzet. Niet iedereen kan zich de nieuwste en beste 4K of 1440p OLED-technologie veroorloven, dus is het altijd nuttig om opties aan de andere kant van het spectrum te verkennen, welke doorgaans veel meer verkocht wornden. Daarom testen wij in deze review de gloednieuwe AOC 24G4X, de opvolger van de 24G2SP en 24G2 .

In sommige regio’s wordt deze monitor de 24G4X genoemd, waarbij AOC ons laat weten dat het enige verschil tussen de G4- en G4X-modellen de voet van de standaard is. Welke versie je ook kiest, het is een 24 inch 1080p IPS-paneel met een maximale vernieuwingsfrequentie van 180 Hz en alle gebruikelijke gamefuncties, zoals adaptive sync-ondersteuning en een lage inputlag. 

Specificaties en ontwerp

Voor een budgetmonitor vond ik het ontwerp van de 24G4X acceptabel. De gebruikte materialen zijn vrij standaard, met voor het grootste deel mat plastic, en drie van de randen aan de voorkant zijn vrij dun, met uitzondering van de onderkant, die een beetje dik is. De achterkant is basic, maar ziet er best goed uit, en er zit een rode ring rond de standaardaansluiting die een visueel hoogtepunt toevoegt. De standaard is eenvoudig en neemt niet te veel bureauruimte in beslag.

Waar je de compromissen in kwaliteit kunt zien, om een ​​lage prijs te bereiken, zit in de verschillende naden rond het paneel. Als je goed kijkt, zijn het niet de strakste naden en kunnen ze wat ongelijkmatig zijn, maar we denken dat dit meestal niet merkbaar zal zijn. Het paneel is behandeld met een standaard matte anti-reflectiecoating, die reflecties effectief vermindert in helderdere omgevingen.

De voet biedt een goede ergonomische verstelbaarheid, en we zijn van mening dat we nu het stadium voorbij zijn waarin goedkopere monitoren vaste standaards van slechte kwaliteit hebben. De 24G4X heeft een hoogte-, kantel-, draai- en draaiverstelling met een goed bereik op alle gebieden, en de stabiliteit was behoorlijk indrukwekkend, hoewel gemakkelijker te bereiken met een relatief klein en licht beeldscherm.

Connectiviteit

Connectiviteit is hier erg eenvoudig en biedt slechts één DisplayPort 1.4, twee HDMI 2.0-poort en een 3,5mm audio-aansluiting. Er zijn geen USB-poorten aanwezig, waardoor de functionaliteit voor hub- of firmware-updates niet aanwezig zijn. Beide ingangen ondersteunen echter tot de maximale verversingssnelheid van 180 Hz, wat goed is om te hebben.

Het OSD is een beetje moeilijk te navigeren omdat AOC knoppen gebruikt in plaats van een soort joystick, waardoor het enigszins omslachtig aanvoelt om instellingen te wijzigen. Dit blijft een probleem bij de meeste budget 1080p-monitoren van AOC. Om eerlijk te zijn, zijn er niet veel interessante functies in het OSD, alleen een typische reeks kleurbedieningen en een paar gaming-specifieke opties zoals een vaste crosshair. Het lijkt hetzelfde als eerdere AOC-monitoren, wat erop wijst dat er op dit gebied weinig verbeteringen zijn vergeleken met eerdere modellen. Op zich hoeft dat ook niet, want het werkt verder allemaal naar behoren.

Reactietijdprestaties

Voor bewegingsprestaties wordt de 24G4X geleverd met vier overdrive-instellingen. De eerste daarvan is Uit, de standaardinstelling wanneer je de monitor voor het eerst gebruikt. Deze instelling toont de oorspronkelijke paneelweergave, die niet heel indrukwekkend te noemen is, maar ook heel slecht is, vooral in vergelijking met budget VA-panelen die last hebben van aanzienlijke donkere vegen. Omdat het een IPS-scherm is, zijn donkere vegen hier niet aanwezig en ziet alles er strak uit op het beeldscherm.

Een zwakke overdrive verbetert de prestaties enigszins tot een gemiddelde van 9,6 ms, hoewel de overshoot vrijwel nul is. Gemiddelde prestaties zijn de goede plek voor 180 Hz-gaming, aangezien de snelheid verbetert tot 5,9 ms met slechts een klein tikje overschrijding, waardoor de cumulatieve afwijking wordt verbeterd tot onder de 500. Deze prestatie is redelijk goed voor een budget-IPS, hoewel nauwere overgangen iets langzamer zijn dan verwacht. De snelste modus, Strong, resulteert in een aanzienlijke overshoot, wat erg merkbaar is, dus we zouden die modus helemaal niet aanbevelen.

Voor gamers met een variabele verversingssnelheid is de Medium-modus redelijk goed als ze zich richten op het hogere vernieuwingsfrequentiebereik. Dus alles van 180 Hz tot ongeveer 144 of 120 Hz, Medium is sneller en overshoot is niet al te opvallend. In het lagere bereik van de vernieuwingsfrequentie, dus 100 Hz, 60 Hz enzovoort, wordt inverse ghosting echter problematisch en is dit dus niet langer de beste modus voor die vernieuwingsfrequenties.

Als je games onder de 120 FPS wilt spelen, is de Weak-modus de ideale keuze. Hoewel het niet bijzonder snel is en een responstijd van ongeveer 8 ms oplevert, is er geen merkbare inverse ghosting die tijdens het gamen minder artefacten oplevert.

Dit betekent dat de 24G4X geen enkele overdrive-mode ervaring biedt. Bij hoge vernieuwingsfrequenties is Medium het beste, en bij lage vernieuwingsfrequenties is Zwak het beste. Als ik één enkele modus zou gebruiken voor alle gaming met variabele verversing, zou ik Weak kiezen, hoewel het een beetje teleurstellend is om die prestaties nabij 180 Hz te missen. Idealiter zou deze monitor een variabele overdrive hebben of misschien de mogelijkheid om de overdrive te verfijnen, zodat gebruikers het midden tussen Zwak en Medium kunnen verdelen. Dat gezegd hebbende, bieden de meeste budget-1080p-monitoren geen enkele overdrive-moduservaring en is het weglaten hiervan niet ongebruikelijk.

De invoervertraging is geweldig met een verwerkingsvertraging van 0,8 ms en dankzij een hogere verversingssnelheid is er ook iets minder verversingsvertraging dan bij 144 Hz-monitoren. 180 Hz is 25% sneller dan 144 Hz, wat waarschijnlijk niet genoeg is om merkbaar te zijn voor de meeste gamers, maar nogmaals, het is een leuke functie en in dit geval is hoger beter. In de meeste gevallen zou de enige manier om de responsiviteit aanzienlijk te verbeteren, zijn om over te stappen op een monitor van 240 Hz of hoger, die uiteraard veel duurder is.

Koning van de budgetmonitoren?

De AOC 24G4 is een behoorlijk behoorlijke 1080p-gamingmonitor op instapniveau die op opmerkelijke gebieden zijn voorganger verbetert. Er is de afgelopen jaren niet veel innovatie geweest op het gebied in de prijscategorie waarin deze valt, maar met elke generatie lijken deze monitoren iets beter en iets goedkoper te worden, wat zeker het geval is met de 24G4X.

De nieuwe 24G4-model levert snellere en beter afgestemde responstijden op bij de hogere vernieuwingsfrequentie van 180 Hz. De algehele bewegingsprestaties zijn niets bijzonders, maar het is een stap boven wat AOC eerder aanbood en levert uiteindelijk voldoende snelheid op voor gaming. De inputlag is laag en we hebben geen flikkeringen ervaren tijdens het gebruik ervan.

AOC behoudt een van de belangrijkste sterke punten van eerdere producten, namelijk dat de 24G4X nog steeds een monitor met een breed kleuren spectrum. Hierdoor ontstaat een mooi totaalpakket dat een sterke balans biedt tussen bewegingsprestaties en kleurkwaliteit. In deze prijsklasse komt het vaak voor dat een van deze aspecten wordt verwaarloosd, maar dat lijkt hier niet het geval te zijn.

Conclusie

Hoewel er weinig minpunten aan de AOC 24G4X-monitor kleven, met uitzondering van de omslachtige OSD-bediening, is het een degelijke monitor waarmee je veel plezier kunt beleven. De helderheid en contrast zijn geen van beide bijzonder te noemen, maar de resultaten zijn prima voor gewone gamers. 

Voor een prijs van ongeveer 160 euro denk ik dat je met de 24G4X een toffe budget 1080p-gamingmonitor in huis haalt.

AOC 24G4X monitor | REVIEW
HOT!
Degelijk design
Goede prijs- / kwaliteitsverhouding voor een FHD-monitor
NOT!
On Screen Display is behoorlijk omslachtig
85
SCORE
NL / EN
0
Geef je mening over dit onderwerp en laat een reactie achter!x